Ako opticky zväčšiť malú kúpeľňu? 7 spôsobov

Malá kúpeľňa si vyžaduje nielen veľmi presné funkčné usporiadanie, ale aj dôležité estetické úpravy. Vďaka nim bude aj malá miestnosť pôsobiť priestranne. Poradíme vám, ako opticky zväčšiť malú kúpeľňu.


Ako opticky zväčšiť kúpeľňu? Predovšetkým jednoduchosť

V malej kúpeľni je potrebné obzvlášť dobre premyslieť umiestnenie nábytku. Dôležité je myslieť aj na tvar miestnosti po zavedení prvkov, ako je nosný rám WC, alebo vstavaný nábytok. Najlepšie by bolo, keby v miestnosti neboli početné zlomy stien. Nevyhnutné výčnelky vodovodných prípojok alebo výklenky by sa mali zakryť praktickým, priestranným nábytkom tak, aby konečné plochy interiéru (steny, čelá skriniek a strop) boli čo najrovnejšie.

Optické zväčšenie malej kúpeľne a nábytku. Vaňa alebo sprchovací kút a ďalšie dôležité aspekty

Smerodajnou zásadou pri navrhovaní malej kúpeľne je racionálna redukcia. To však neznamená, že sa používajú len "slim" modely. Malé kúpeľne nevyužívajú ľudia, ktorí sú menší ako ostatní, preto by sa miestnosť mala skôr citlivo zharmonizovať pomocou predmetov normálnych rozmerov, než aby využiť miniatúrny nábytok.

Najdôležitejšie je, že vyššie uvedená redukcia má pomôcť vytvoriť funkčný interiér bez zbytočných, oči priťahujúcich prvkov. Za týmto účelom je v malej kúpeľni vhodné použiť:

  • dokončovacie materiály so zdržanlivými vzormi (hoci nie nevyhnutne úplne hladké),
  • kúpeľňové vybavenie (keramika, armatúry, nábytok, svietidlá, doplnky) s minimalistickými tvarmi,
  • sprchy s lineárnym odtokom alebo nízko položenou sprchovou vaničkou slim,
  • sprchové kúty, dvere a sprchové steny takmer celé zo skla bez výrazných konštrukčných prvkov,
  • ak je to možné, vytvorte v priestore vane skrytú (napr. zapustenú) poličku na kozmetické prípravky.

Keď už hovoríme o sprche, treba poznamenať, že v malej kúpeľni je lepšou voľbou ako vaňa. Nielen z funkčných dôvodov, ale aj z vizuálneho hľadiska. Vaňa zaberá veľa miesta na podlahe a čím viac podlahy je vidieť, tým sa miestnosť zdá byť priestrannejšia.

Ako opticky zväčšiť kúpeľňu pomocou keramických obkladov?

V malej kúpeľni sa oplatí použiť dnes populárne riešenie, pri ktorom sa obklady viditeľné na podlahe prenášajú na steny. Týmto spôsobom sa rozdelenie, na tieto dve roviny - horizontálnu a vertikálnu, stane menej nápadným. Netreba sa tiež báť použiť rovnaký vzor obkladačiek na všetkých plochách, pokiaľ je daný model vhodný na takéto použitie. To však nie je všetko, čo sa dá v malej kúpeľni dosiahnuť správnym obkladom.

Malé dlaždice verzus veľkoformátové dlaždice

Malá kúpeľňa môže byť spájaná s malými formátmi obkladov, napríklad 20x30 alebo 30x60. Nie vždy je to správne! Aby ste dosiahli dojem väčšej priestrannosti, mali by ste sa v prvom rade zamerať na obklady, ktoré nie sú ľahko spočítateľné, pretože tým nechtiac upozorníte na rozmery miestnosti. 

Ak je cieľom opticky zväčšiť kúpeľňu, môžete si vybrať z dvoch riešení:

  • obklady väčších rozmerov, tzv. veľkoformátové obklady, s veľmi malým počtom škár,
  • mozaiky, pri ktorých hustá sieť škár odvádza pozornosť od počtu obkladov v danom priestore.

Veľké dlaždice v malej kúpeľni

V súčasnosti sa uprednostňujú skôr veľkoformátové obklady, ktoré sú praktickejšie (menej škárovacej malty na čistenie) a pôsobia modernejšie. V tomto prípade sa tiež oplatí vybrať formáty a obklady rozmiestniť tak, aby škáry pripadali na menej viditeľné miesta. 

Na dosiahnutie tohto cieľa sa často oplatí investovať do použitia veľkoformátových dlaždíc s rovnakým vzorom, ale v rôznych rozmeroch (napr. 60x120, 80x80 a 120x120). Tým sa vyhnete odhaleným škáram napríklad na obklade rámu WC alebo na podlahe sprchovacieho kúta bez sprchovej vaničky. Čím menej delení na podlahe alebo stenách, tým bude malá kúpeľňa pôsobiť priestrannejšie.

Ako opticky zväčšiť malú kúpeľňu? Nábytok a príslušenstvo

Keďže malý interiér by mal byť metodicky oslobodený od vizuálneho prebytku, obzvlášť dôležitý je nábytok a vybavenie v kúpeľni s malým priestorom. V malých kúpeľniach sú najlepšou voľbou závesné skrinky. A ak (napr. kvôli potrebnej úložnej kapacite) musí nábytok stáť na podlahe, je vhodné, aby mal zapustené podstavce. V kúpeľni by mal byť priestor na všetku kozmetiku (ošetrujúcu aj kozmetiku a make-up), hygienické potreby, kozmetické doplnky a v ideálnom prípade aj na zásobu uterákov a županov. A ak sa v malej kúpeľni nachádza aj práčka, v priestore nesmie chýbať ani kôš na bielizeň a polička na prášky a tekutiny.

Mikrokozmos kúpeľňových predmetov je potrebné ukryť za fronty. Dobrou voľbou budú dvierka alebo zásuvky s vysokým leskom. Je to mimoriadne dôležité, pretože aj veľká miestnosť s množstvom vecí navrchu by pôsobila stiesnene. Reflexné povrchy zabezpečí napríklad vysokolesklý lak, polymérové sklo, lakobel alebo leštený kov. Dobre sa tu uplatnia aj svetlé farby dreva, napríklad prírodné alebo bielené. Rozmery veľkej vstavanej skrine najlepšie zakryje rovnako veľké zrkadlo. Viac sa o tom dočítate ďalej v tomto texte.

Aké farby do malej kúpeľne bez okna? Svetlé, ale nie výlučne

V malej kúpeľni sú svetlé farby prirodzenou voľbou. Interiér s malou plochou ponorený do bielej farby bude nepochybne pôsobiť priestrannejšie, pretože okraje jednotlivých stien, podlahy, stropu, ako aj zariaďovacích predmetov (keramiky alebo nábytku) budú nevýrazné. Dôležité je, že bielu kúpeľňu možno úspešne obohatiť o jemnú šedú. Fungovať tu bude aj zasnená modrá, bledozelená a púdrovo ružová. A ak sa použijú výraznejšie farby, tak len vo forme akcentov, napríklad antracitovej.

Paradoxne, malú kúpeľňu možno opticky zväčšiť aj použitím tmavých farieb, na čele s čiernou. Steny a strop natreté čiernou alebo tmavomodrou farbou sa akoby vzďaľujú, podobne ako nočná obloha bez hviezd. Maľovanie čiernou farbou je tiež skvelým riešením, ak je strop nízky. Čierna sa však odporúča predovšetkým pre toalety alebo do kúpeľní pre hostí, ale nie do kúpeľní, ktoré sa používajú každý deň. Najmä preto, že dosiahnutie daného efektu si vyžaduje použitie tlmenejšieho, slabšieho svetla.

Ako zväčšiť kúpeľňu pomocou zrkadiel? Dôkladne!

Zrkadlá sú dokonalým dizajnovým prvkom ak chceme opticky zväčšiť kúpeľňu. Aj malý panel dodá interiéru pocit väčšieho priestoru, nehovoriac o veľkom formáte. Pre dosiahnutie najlepšieho efektu však siahnite po:

  • zrkadlá na mieru, aby boli od steny k stene, alebo od pracovnej dosky k stropu,
  • floatové dosky zrkadla, s dokonale rovnomernou plochou, bez efektu deformácie odrážania,
  • sklo optiwhite bez zelenkavých alebo modrastých odtieňov.

V kúpeľni možno použiť aj doplnkovo tónované zrkadlá. Vynikajúce výsledky možno dosiahnuť okrem iného so zlatými, medenými, bronzovými alebo grafitovými modelmi, ako aj so zrkadlami v starožitnej podobe. 

Poznámka: Pri začleňovaní zrkadla do interiéru by ste mali veľmi dbať o to, čo sa v ňom odráža. Nemôžu to byť náhodné prvky, pretože zrkadlo zdvojnásobí vizuálny chaos.

Lesklé doplnky a ďalšie užitočné triky pre malú kúpeľňu

Hoci móda v súčasnosti uprednostňuje matné povrchy, v malej kúpeľni sa oplatí zvoliť lesklé. Aj malé detaily s týmto efektom dodajú interiéru ľahkosť. Ak chcete opticky zväčšiť kúpeľňu, musíte použiť rôzne zdroje svetla. Nielen na strope, ale napríklad aj vo výklenku skrinky, pri vani alebo sprche, či na zrkadle.

Ak sa v zrkadle odráža nejaký pútavý predmet (napr. krásna nástenná lampa, obraz alebo iný dekoratívny prvok), pohľad automaticky odbehne do diaľky.