Štýlové osvetlenie kúpeľne. Nápadné a praktické.

Dobre navrhnuté osvetlenie kúpeľne by malo zahŕňať tri aspekty: všeobecný, funkčný a náladový. Hoci estetické riešenie tejto otázky v neveľkej miestnosti môže byť náročné, prinášame osvedčené spôsoby, ako dosiahnuť dokonalé osvetlenie kúpeľne v rôznych štýloch.


Správne osvetlenie dokáže v kúpeľni zázraky. Na jednej strane zabezpečí optimálne množstvo svetla na každodenné hygienické úkony. Na druhej strane opticky zväčší priestor. A nakoniec môže vytvárať náladu (alebo ešte lepšie, rôzne druhy nálad, ľahko ovládateľné vypínačmi alebo diaľkovými ovládačmi), napríklad: ráno povzbudzujúcu a večer uvoľňujúcu i relaxačnú. Nespočetné množstvo ponúkaných výrobkov umožňuje dosiahnuť tieto efekty v akýchkoľvek interiéroch a to veľkých či malých. Svietidlá do kúpeľne sa však musia vyberať s rozvahou. Poradíme vám, ako na to.

Kúpeľňové svietidlá - hlavné osvetlenie

Začnime tým, že si vysvetlíme, za čo sú zodpovedné rôzne druhy osvetlenia. Hlavné osvetlenie, ako už názov napovedá, prebúdza celú miestnosť z tmy, umožňuje upratovanie a tiež pohodlné používanie sprchy alebo toalety. Zvyčajne ho zabezpečuje stropné svietidlo. Aké? V interiéroch s nízkym stropom sa najčastejšie používa stropné osvetlenie umiestnené v strede stropu alebo minimalistické bodové svietidlá (zapustené do zaveseného stropu ) či lampy s trubicovým osvetlením (povrchovo montované). Počet takýchto malých svietidiel potrebných pre konkrétny priestor je často uvedený v návode výrobcu.

Stále častejšie sa však stretávame so stropnými svietidlami v podobe starostlivo vybraných previsov alebo dokonca nápadného lustra. Tieto stropné svietidlá sa na rozdiel od bežných neutrálnych svietidiel plafónu stávajú aj dôležitým dizajnovým prvkom. Dodávajú kúpeľni jedinečný vzhľad, ktorý je nielen v zhode so zvyškom interiéru domácnosti, ale ho aj dopĺňa ba priam skrášľuje. Mimoriadne široký sortiment svietidiel ponúka modely vo všetkých štýloch, od surovosti loftu cez hrejivosť škandinávskeho štýlu, retro, vintage a boho až po sofistikovanosť art déco, mid century modern alebo glamour.

Kúpeľňové svietidlá - osvetlenie zón (funkčné)

Funkčné osvetlenie používame na líčenie, manikúru alebo pedikúru, ako aj na starostlivé holenie. Túto úlohu plní osvetlenie zrkadla - kúpeľňové nástenné svietidlá, led svietidlá integrované do zrkadla, niekedy aj závesné svietidlá zavesené nad kúpeľňovým pultom. Práve tie môžu byť naozaj nádherné! Nesmieme však zabúdať, že svetelné zdroje pri zrkadle musia osvetľovať tvár veľmi jasne, silno a zároveň rovnomerne.

Preto ak sú v blízkosti umývadla zavesené dekoratívne stropné svietidlá (moderné, modernistické, retro alebo v inom štýle), je vhodné, aby malo zrkadlo integrované led osvetlenie. Čoraz viac riešení tohto typu funguje v duálnom režime, pričom na želanie poskytuje napríklad silnejšie svetlo s chladnejšou teplotou (ako denné svetlo) a slabšie svetlo s výrazne teplou bielou farbou (ako klasická žiarovka). Tu sa prevádzkový režim nastavuje pomocou diskrétneho mechanického alebo dotykového spínača.

Svietidlá do kúpeľne - náladové osvetlenie (dekoratívne)

Náladové osvetlenie má vytvoriť príjemnú, teplú a útulnú atmosféru. Podporuje relax počas kúpeľa, ale zároveň večer vytvára upokojujúcu a oddychovú náladu. Svetelné zdroje tohto typu môžu mať rovnaký dizajn ako funkčné alebo hlavné osvetlenie. Môžu byť aj ukryté, napr. vo forme led pásu ukrytého v oblúku v strope, stene alebo vstavanom nábytku či za zrkadlom..

Netreba pripomínať, že moderné náladové svietidlá do kúpeľne sa vyrábajú vo všetkých populárnych štýloch, či už plných jednoduchosti (minimalizmus, modernizmus, moderný alebo škandinávsky štýl) alebo viac fantazijných (klasický, retro, vintage, hampton, cottage core štýl atď.). Môžu byť zavesené na strope (lustre, závesné svietidlá), zavesené na stene (nástenné lampy), ale aj umiestnené na poličke alebo vo výklenku. V poslednom prípade sú vhodné aj bezdrôtové svietidlá, napájané nabíjateľnými batériami alebo zabudovanou batériou. Sortiment zahŕňa napríklad svietidlá do kúpeľne, ktoré možno pohodlne ovládať diaľkovým ovládaním.

Svietidlá v kúpeľni a bezpečnostné zóny

Pri výbere osvetlenia do kúpeľne je kľúčovým faktorom bezpečnosť. Preto je dôležité aby pri výbere kúpeľňových svietidiel pamätať na vymedzené zóny, ktoré si vyžadujú použitie svietidiel so špecifickou triedou utesnenia.

  • Vo vani alebo v umývadle so sprchovou vaničkou sa inštaluje len nízkonapäťové osvetlenie (zóna 0).
  • V priestore nad vaňou alebo sprchovou vaničkou do výšky 2,25 (zóna I) sa môžu inštalovať len svietidlá triedy IP65.
  • V páse 60 cm vedľa alebo nad zónou I, ako aj nad umývadlom (zóna II) sa môžu používať len svietidlá s triedou IP44.

V ostatných častiach kúpeľne sa môžu používať svietidlá štandardnej triedy IP20 (rovnako ako v ostatných častiach domu).

Štýlové svietidlá do kúpeľne - dlhodobo elegantnéu

Kúpeľňové lampy musia byť odolné voči zvýšenej vlhkosti. Venujte tomu pozornosť pri kúpe, aby vybraný model dlho dobre slúžil a nestratil svoju krásu, napríklad v dôsledku korózie. Z tohto dôvodu sa štýlové kúpeľňové lampy vyrábajú z ušľachtilých a zároveň mimoriadne odolných materiálov.

Používajú sa okrem iného neželezné kovy, ako je meď alebo mosadz. Ak ide o oceľ, mala by byť riadne pripravená a upravená farbou, lakom, oxidom alebo galvanickou vrstvou (chróm, nikel) so zvýšenou odolnosťou proti korózii. Napriek tomu stojí za zváženie, či by odolnejší plastový materiál nebol lepšou voľbou ako elegantný kov v oblastiach, kde sa často vznášajú vodné pary. Na druhej strane, krásne kúpeľňové lampy a tienidlá sa vyrábajú z tvrdeného skla, alabastru alebo dokonca z prírodných kameňov s transparentnou štruktúrou (napríklad mramor, ónyx, kremenec).

Svietidlá do kúpeľne. Čomu ešte venovať pozornosť?

Kvalitné osvetlenie by malo poskytovať primerané množstvo svetla pre potreby používateľa, ale zároveň zaručovať nízku spotrebu energie. Výbornou voľbou sú preto svetelné zdroje led, podľa možnosti také ktoré je možné vymeniť. Tie sú najúspornejšie, ak sa berie do úvahy dlhé roky používania. V prípade kúpeľňových svietidiel s integrovaným svetelným zdrojom znamená najnižšia obstarávacia cena vyššie náklady napríklad pri výmene svietidla v dôsledku prepätia. Našťastie v bohatom sortimente nechýbajú kúpeľňové svietidlá s vymeniteľnými svetelnými zdrojmi. Mnohé modely tohto typu sú k dispozícii priamo z predaja (okamžitá expedícia). Ak máte akékoľvek pochybnosti o najvhodnejšom type svetelného zdroja pre kúpeľňu, stojí za to - opýtať sa predajcu, ktorý rád odpovie na všetky otázky.