malá kúpeľňa

Dizajn malej kúpeľne prestal byť problémom! Bohatý sortiment výrobkov rôznych veľkostí, vrátane kompaktných, vám túto úlohu výrazne uľahčí. Poradíme vám, ako zariadiť malú kúpeľňu tak, aby bola pohodlná a zároveň skutočne príťažlivá.


Ako zariadiť malú kúpeľňu v paneláku, v bytovom dome, v podkroví? Na tieto otázky existuje toľko odpovedí, koľko je obydlí. Existuje však niekoľko univerzálnych zásad, ktoré sú nesmierne nápomocné pri vytváraní funkčných, pohodlných a  ideálnych z estetického hľadiska malých interiérov. Obľúbenou voľbou pre malú kúpeľňu sú spotrebiče (umývadlo, WC, nábytok, sprchový kút) s označením slim alebo mini. Prezradíme vám, ako ich šikovne použiť.

Funkčná malá kúpeľňa. Rozmiestnenie zariadenia v malej kúpeľni

Pri navrhovaní malej kúpeľne je potrebné v prvom rade premyslieť funkčné usporiadanie nevyhnutných spotrebičov a použiť multifunkčné riešenia, než začínať s miniaturizáciou. Koniec koncov, skôr ju budú používať ľudia so štandardnými telesnými rozmermi a hlavným cieľom je len zväčšiť dostupný priestor.

Pre malé kúpeľne sú ideálne riešenia, ako napríklad:

  • zmenšené vzdialenosti medzi jednotlivými spotrebičmi (napr. vzdialenosť medzi umývadlom a sedadlom toalety),
  • zariadenia 2 v 1 (napr. splachovací záchod, prípadne umývacia WC misa alebo bidetová batéria; práčka so sušičkou namiesto dvoch samostatných zariadení; vaňa so sprchovou zástenou namiesto samostatného boxu atď.)
  • podomietkové vodovodné batérie, najmä v oblasti kúpacieho priestoru,
  • zariadenia s redukovanými technickými časťami (napr. mimoriadne ploché, úzke, nízke alebo rohové WC kabínky v závislosti od potrieb používateľa a požiadaviek miestnosti),
  • závesné modely (keramika, skrinky),
  • spotrebiče a nábytok vyrobené na mieru alebo prispôsobené konkrétnemu priestoru (napr. kompozitné sprchové vaničky, ktoré sa dajú upraviť na mieru)

Ako zariadiť malú kúpeľňu? Prvým krokom je vytvorenie oddelených zón

V malej kúpeľni je dôležitý jednoduchý prístup k rôznym zariadeniam. Oplatí sa zmeniť usporiadanie kúpeľne (napr. vymeniť toaletu za sprchovací kút alebo umývadlo), aby sa tak zvýšila úroveň pohodlia a zároveň sa dodal estetický vzhľad. Kúpeľňa bude už od prahu priestrannejšia, ak bude oproti dverám umývadlo a nad ním veľké zrkadlo. Ďalším vynikajúcim riešením je umiestniť na tomto mieste vaňu alebo sprchovací kút.

Predovšetkým však treba dbať o to, aby jednotlivé spotrebiče nebránili pohybu v malom priestore. Pre úzky interiér je vhodnou voľbou usporiadanie, pri ktorom je priestor s umývadlom (používaný najčastejšie) vedľa dverí, vedľa neho priestor s toaletou a ako posledný priestor s vaňou (používaný počas dňa najmenej často). Na druhej strane, ak má toaleta stáť oproti dverám, nechajte nad ňou visieť napríklad skrinku so zrkadlom.

Akú toaletu zvoliť do malej kúpeľne?

Výrobcovia toaliet sa jednoducho predbiehajú vo vývoji sortimentu riešení pre malé kúpeľne. Medzi najužitočnejšie výrobky patria:

  • slimline WC rámy, ktorých hrúbka sa zmenšila až na 8 cm,
  • veľmi úzke WC rámy (napr. do výklenkov) alebo veľmi nízke (napr. do podkrovia),
  • rohové WC rámy na pohodlné využitie rohu kúpeľne,
  • závesné WC misy skrátenej dĺžky (s kompaktnými modelmi krátkymi len 48 cm), ktoré sú rovnako pohodlné ako štandardné modely,
  • multifunkčné riešenia, ktoré nahrádzajú bidet - napríklad umývacie WC, WC s umývacou doskou alebo jednoducho bidetová batéria vedľa WC.

Aké umývadlo použiť do malej kúpeľne?

Čím väčšie umývadlo, tým lepšie pre používateľa - najmä v hlavnej (alebo jednoducho jedinej) kúpeľni v byte. Na mieste, kde celá rodina začína každý deň starostlivosť o hygienu, sú výhodné riešenia praktickejšieho charakteru.

Do naozaj malej kúpeľne si môžete vybrať malé umývadlo. Ale pozor! Vzhľadom na pohodlie je potrebné dbať o to, aby:

  • úzke umývadlo bolo hlboké a/alebo široké,
  • plytké umývadlo bolo čo najširšie a malo vysokú batériu.

Kvôli pohodliu vám však odporúčame zvoliť čo najväčší model, ktorý sa zmestí do priestoru vašej kúpeľne. 

Sprcha alebo vaňa do malej kúpeľne?

Prirodzenou voľbou pre malú kúpeľňu je sprchovací kút, ktorý jednoducho zaberá menej miesta. Vďaka tomuto riešeniu možno ušetrený priestor využiť napríklad ako praktický priestor pre vysokú skriňu s integrovanou práčkou. 

Z praktických (od pohodlia až po jednoduchosť čistenia) aj estetických dôvodov je vynikajúcim riešením tzv. sprcha bez vaničky - s lineárnym odtokom. Medzi novinky patria sprchové vaničky, ktoré sú v jednej rovine s obkladom (jednoduchšia inštalácia ako sprcha bez vaničky). Dobrou alternatívou je nízka, sprchová vanička typu „slim“, ktorá (čo je veľmi dôležité v malých kúpeľniach) nevytvára dojem bariéry.

Rohový alebo päťstranný sprchový kút môže zväčšiť priestor aj v malej kúpeľni. Za zváženie stojí aj výber sprchového kúta s posuvnými alebo sklopnými dverami. Obľúbenou, ale nie najpraktickejšou voľbou pre malé kúpeľne sú sprchové kúty typu walk-in so stenou alebo zástenou, avšak bez dverí.

V prípade vane je potrebné prispôsobiť jej parametre pohodliu a potrebám používateľa, ako aj dostupnému priestoru v kúpeľni. Dospievajúci človek, ktorý uprednostňuje pravidelné kúpanie, bude potrebovať väčší model ako rodičia malého dieťaťa, pre ktoré vybavujú kúpeľňu predovšetkým vhodnou vaňou. V každom prípade sa oplatí priestor na kúpanie zabezpečiť vaňovou zástenou. Počas sprchovania tak budete v pohode a bez obáv ošpliechanie celej kúpeľne. Ak nemáte priestor pre širokú zástenu, problém možno vyriešiť pomocou sklápacej zásteny.

Ak je vaším vysnívaným cieľom voľne stojaca vaňa, pre relatívne malú kúpeľňu sa oplatí vybrať si nástenný model. Požadovaný vizuálny efekt sa spája s priestorovo úsporným dizajnom.

Úložný priestor a odkladacie skrinky v malej kúpeľni - ako naplánovať

Malá kúpeľňa si vyžaduje čo najviac funkčných skriniek. Sú nevyhnutné z hľadiska úložného priestoru ( je potrebné, aby sa do nich zmestila kozmetika, kúpeľňové doplnky, uteráky a župany, ako aj toaletný papier a čistiace prostriedky) aj z hľadiska estetiky interiéru. Čím menej vecí zostane vystavených na očiach, tým sa bude zdať opticky väčšia aj malá kúpeľňa. 

Medzi šikovné riešenia úložných priestorov patria napr.:

  • vstavané skrine, ktoré využívajú každý kút v miestnosti,
  • skrinky alebo šatníky, ktoré vypĺňajú celú šírku steny a siahajú až po strop,
  • závesné skrinky - toto riešenie pomáha udržať kúpeľňu čistú, uľahčuje pohyb a vytvára dojem, že miestnosť je väčšia, než v skutočnosti je,
  • zrkadlový nábytok - veľké zrkadlo zväčší pocit malej kúpeľne a zároveň vám umožní vidieť celú vašu siluetu či doladiť detaily oblečenia.

Kúpeľňové skrinky, čo by ste povedali na modulárne skrinky? Nápady na uloženie vecí v malej kúpeľni

Skladovanie vecí v malej kúpeľni sa dá vyriešiť niekoľkými spôsobmi. 

  • Nábytkové skrinky na mieru využijú každý centimeter priestoru, a to tak podlahovú plochu, ako aj výšku miestnosti. Sú preto najodporúčanejším riešením pre malú kúpeľňu. 
  • Modulárny nábytok sa predáva hotový, a preto je dostupný rýchlejšie a jednoduchšie (a niekedy aj lacnejšie) ako riešenia na mieru. V mnohých prípadoch umožňujú efektívne využiť malý priestor. 
  • Hotový nábytok sa dá často rýchlo a lacno namontovať do konkrétneho priestoru s pomocou odborníkov, ktorí ponúkajú drobné stolárske služby.

Zrkadlá a osvetlenie - triky pre malé kúpeľne pre zväčšenie priestoru

Ako opticky zväčšiť malú kúpeľňu? Výborným východiskom sú svetlé farby na stenách a nábytku. Bezpečným riešením bude dominancia bielej v kombinácii s modrou, zelenou, ružovou, sivou, béžovou alebo s tónmi dreva. Tmavé farby môžu pôsobiť ako akcenty alebo optické klamy (napr. čierny strop sa zdanlivo nadvihne, zatiaľ čo čierna stena sa vzdiali). 

Opticky väčší priestor možno vytvoriť aj použitím povrchov, ktoré odrážajú svetlo ešte silnejšie ako svetlé farby. Dobrými nápadmi sú napríklad lesklé lakované čelá nábytku, sklo, lakoplast, polymérové sklo atď. To isté platí aj pre iné nábytkové vybavenie - lesk zdôrazní pocit priestrannosti v interiéri.

Dobrým riešením je aj použitie zrkadiel. Zvláštnu pozornosť však treba venovať tomu, čo sa v nich odráža. Musí to byť premyslený, upravený obraz. Nie je nič horšie ako veľké zrkadlo, ktoré zdôrazňuje estetický chaos.

Pocit priestrannosti vytvárajú aj foto-tapety, najmä tie s motívom rozľahlého priestoru alebo vzdialenej perspektívy. Niektoré veľkoformátové nástenné grafiky sa dajú použiť aj na stenách sprchovacieho kúta!

Je vhodné pripomenúť, že veľkoformátové dlaždice alebo ich opak, mozaika, taktiež opticky zväčšia priestor. Jedno aj druhé odpútava pozornosť od skutočných rozmerov miestnosti. 

Dôležité je aj vhodné osvetlenie. Nielen funkčné (pri zrkadle), ale aj to navodzujúce atmosféru a prípadne aj dekoratívne. Už len prítomnosť jasného, pomerne silného osvetlenia malú kúpeľňu nielen opticky zväčší, ale predovšetkým spríjemní pohľad na ňu.