Kúpeľňa vo francúzskom štýle

Kúpeľňa vo francúzskom štýle je elegantná a komfortná. Pokúša palácovou noblesou a dômyselnosťou. Zistite, ako ju zariadiť vo veľkých aj malých priestoroch.


Je žiarivá, elegantná a veľmi luxusná. Zapôsobí svojou výraznou symetriou, starostlivo vybraným nábytkom a sofistikovanými doplnkami. Umne kombinuje prvky rôznych trendov a spája ich do jedného vkusného celku. Kúpeľňa vo francúzskom štýle je zaujímavou alternatívou k obľúbeným moderným a industriálnym kúpeľniam. Tu je niekoľko návrhov ako ju zariadiť.

Čím sa vyznačuje kúpeľňa vo francúzskom štýle?

Nie nadarmo sa francúzska kúpeľňa spája s palácovou pompéznosťou, sofistikovanosťou a noblesou. Vo veľkej miere čerpá z rokoka, baroka a zrelého klasicizmu, štýlov, ktoré boli prítomné na dvoroch francúzskych panovníkov, ako boli Ľudovít XV. a Ľudovít XVI. V rozpore s tým, čo sa zdá, však nie je prehnaná a strojená. Inšpirácia očarujúcimi epochami je tu jasne viditeľná, ale modernosť a pohodlie sú na čele.

Napriek širokej škále estetiky, existujú niektoré spoločné kompozičné prvky francúzskeho štýlu, vďaka ktorým je ľahko rozpoznateľný medzi ostatnými dizajnovými trendmi. 

Patria sem:

  • výrazná symetrickosť v kompozícii interiéru
  • ušľachtilé materiály - vrátane kameňa, mramoru, dreva, lešteného kovu
  • prítomnosť starožitného nábytku alebo v antickom štýle
  • rafinované, elegantné povrchové úpravy stien
  • krištáľové lampy
  • očarujúce textílie
  • nádherná keramika a kúpeľňové vybavenie

Francúzsky štýl v kúpeľni - materiály a prevládajúca farebnosť

V kúpeľni vo francúzskom štýle prevládajú svetlé farby, ktoré dodávajú interiéru ľahkosť a vzdušnosť. Dominantnou farbou je samozrejme biela, ktorá najlepšie osvetľuje miestnosť a dodáva interiéru požadovanú vzdušnosť. Okrem toho sa tu môže vyskytovať écru, veľmi jemné odtiene sivej alebo jemné, tlmené pastelové farby (najmä modrá alebo zelená).

Namiesto tradičných keramických obkladov sa steny zdobia vkusnými tapetami s nenápadným vzorom alebo jasným panelovým obkladom. Veľmi obľúbeným dokončovacím prvkom je dekoratívna štukatúra alebo biele anglické panely, ktoré dodávajú kúpeľni palácový vzhľad. Hranica medzi stenami a stropom je často vyznačená hladkou bielou rímsou, ktorá zároveň pomáha zakryť drobné nerovnosti povrchu.

Pri navrhovaní francúzskeho interiéru možno použiť aj prírodný kameň, ktorý otvára dvere chladnejšej, sofistikovanej elegancii s jarným závanom moderného dekoru.

Podlaha môže byť vyložená klasickými svetlými dlaždicami, veľkými mramorovými doskami alebo prírodnými (alebo drevu podobnými) doskami. Elegantný čiernobiely šachovnicový vzor, ktorý je jedným z charakteristických znakov francúzskeho štýlu, sa hodí do väčších kúpeľní.

Kúpeľňové vybavenie a nábytok vo francúzskom štýle

Ešte donedávna boli voľne stojace vane (často dvojmiestne) s retro nádychom, nevyhnutnou súčasťou kúpeľní vo francúzskom štýle. Bohato zdobené, štylizované nohy dodávali interiérom luxusný nádych a prezrádzali inšpiráciu pompéznou dvorskou módou. Dnes sa vo francúzskych kúpeľniach čoraz častejšie umiestňujú elegantné voľne stojace vane priamo na podlahu. Niekedy ich dokonca nahrádzajú sprchy (ak je vnútorný priestor obmedzený a neumožňuje umiestnenie pohodlnej vane).

Ďalšia kúpeľňová keramika - umývadlá, WC misy, bidety - si záväzne musí zachovať klasický, vznešený charakter. Nesmie byť výstredná a prehnane efektná. Najvhodnejšia je biela farba, aby interiér zostal primerane presvetlený a svieži. Umývadlá do francúzskej kúpeľne sa odporúča inštalovať v pároch. Zvýši sa tým funkčnosť interiéru a zdôrazní sa symetria, ktorá sa v tomto štýle mimoriadne cení.

Francúzsky nádych dodáva aj umývadlová a vaňová batéria v retro štýle a originálny kúpeľňový nábytok. Taký nábytok, ktorý sa zvyčajne nachádza v iných bytových priestoroch, t. j. ťažké komody, konzoly na zakrivených nohách alebo zamatom potiahnuté stoličky.

 

Francúzske kúpeľňové doplnky - čo zvýrazní atmosféru interiéru?

V kúpeľni vo francúzskom štýle nesmú chýbať ani výrazné dekorácie, textílie a drobnosti, ktoré jasne poukazujú na inšpiráciu kráľovskou eleganciou a rafinovanou pompéznosťou. Čo by sa tu malo objaviť?

  • zrkadlo (alebo zrkadlá) v bohato zdobenom ráme, najčastejšie v zlatej alebo bielej farbe, menej často v striebornej, sivej alebo bronzovej,
  • dekoratívny krištáľový luster alebo sklenená závesná lampa, ktoré zabezpečia dostatočné osvetlenie interiéru,
  • štýlové nástenné svietidlá vedľa zrkadla, ktoré sa hodia k hlavnému zdroju svetla,
  • vkusné obrazy, grafiky alebo čiernobiele fotografie v ozdobných alebo naopak veľmi decentných rámoch,
  • ľahké, svetlé závesy, voľne splývavé alebo (alternatívne) svetlé rímske rolety,
  • starostlivo vybrané drobnosti usporiadané na doske umývacieho stola alebo konzoly - ozdobné fľaštičky na parfumy, zdobené krabičky, sochy atď.,
  • huňaté koberce umiestnené okolo vane,
  • čerstvé kvety vo vázach alebo jednotlivé črepníkové rastliny.

Ako zariadiť malú kúpeľňu vo francúzskom štýle?

Francúzsky štýl má rád veľké a vzdušné priestory, preto sa najlepšie hodí do veľkých kúpeľní, ktoré sú štylizované ako kúpeľne. Ale s malou dávkou fantázie sa jednotlivé prvky dajú vniesť aj do menších interiérov.

Podstatou zariadenia malej kúpeľne vo francúzskom štýle je správny výber farieb. Tou najlepšou voľbou je klasická biela, ktorá príjemne odráža svetlo a opticky zväčšuje priestor. Aby interiér nebol nudný, môžete sa rozhodnúť aj pre jemný nástenný ornament, napr. pri umývadlách, alebo jednu zo stien pokryť ľahkou tapetou s nenápadným vzorom.

Dôležitú úlohu zohrávajú aj zrkadlá. Okrem povinného modelu zaveseného pri umývadle sa oplatí vniesť do miestnosti aj dodatočný doplnok, ktorý jej dodá väčšiu hĺbku. Naším návrhom je veľké obdĺžnikové zrkadlo umiestnené na vnútornej strane kúpeľňových dverí. Nezaberie žiadne miesto, ale má ohromujúci efekt!

Ak chcete docieliť pocit priestrannosti, namiesto klasického lustra je lepšie zvoliť jemné biele bodové osvetlenie a sprchovací kút namiesto vane. Najlepší je nenápadný sprchovací kút bez vaničky, ohraničený len sklenenými panelmi, ale možnosťou je aj klasický model (napr. rohový sprchovací kút). Ostatné vybavenie by malo byť zredukované na minimum. Stačí ľahká komoda na ohnutých nožičkách s úložným priestorom na kozmetiku a uteráky, a štylizovaná stolička, na ktorú si môžete zavesiť župan. Na podlahu položte ľahký huňatý koberec - dodá interiéru útulnosť a zahreje vám nohy po tom, čo vyjdete z vane.