Kúpeľňa v štýle Bali - ako ju zariadiť?

Tropická vegetácia, prírodné materiály, upokojujúce farby a spôsoby na získanie vnútornej harmónie. Toto nie je opis moderného kúpeľného rezortu, ale náčrt kúpeľne inšpirovanej unikátnou klímou Bali. Ako si vytvoriť takéto zázemie u vás doma? Tu je niekoľko návrhov!


Čím sa vyznačuje kúpeľňa v štýle Bali?

Kúpeľňa v štýle Bali je špecifickou kompozíciou exotiky, eko - trendov a spirituality. Trochu pripomína atmosféru „Boho“, ale so striedmosťou farieb a svetielok, spájajúc slovanskú kultúru s orientálnou. Trend, ktorý pripomína podmienky na obľúbenom indonézskom ostrove v archipelágu Malých Sundských ostrovov, zvádza ľahkosťou, slobodou a úzkym prepojením s prírodou. Pripomína dovolenkové výpravy, ale robí to veľmi diskrétnym a nevtieravým spôsobom.

Vďaka vhodnej súhre farieb, materiálov a príslušenstva sa kúpeľňa zmení z obyčajnej domácej miestnosti na príjemnú oázu dokonalého relaxu a ostrovného pokoja.

Farby v kúpeľni v štýle "Bali"

Kúpeľňa v štýle Bali by mala odrážať atmosféru tropického ostrova, preto je ideálne, ak sa pri výbere farieb pridržiavate prírody. Najistejšou základňou bude biela, neutrálna sivá alebo jemné odtiene béžovej. Skvele sa uplatnia aj slnečné žlté, jemné pieskové, rozriedené modré a tyrkysové. Môžete smelo siahnuť aj po výrazne zemitých farbách - jemne hnedej, tmavej čokoláde, nevtieravej okrovej, kaki alebo hlbokej smaragdovej. Dôležité je vytvoriť harmonickú súhru farieb a pritom pamätať na pôsobivý dojem dizajnu. Kúpeľňa v štýle Bali má byť priestorom, ktorý podnecuje k relaxu, upokojeniu a zmysluplnému tráveniu voľného času.

Kúpeľňa v štýle Bali – potrebné materiály

Rovnako dôležitý ako farby je aj dômyselný výber materiálov na povrchovú úpravu. Idylickú atmosféru Bali najlepšie zdôraznia organické materiály úzko späté s prírodou. V kúpeľni typu Bali, by tak malo dominovať drevo, najlepšie v teplom farebnom prevedení, ktoré dáva pocit väčšej útulnosti a kľudu. Môžete sa rozhodnúť pre drevenú podlahu, obložiť časť steny doskami alebo zvoliť drevený nábytok a doplnky.

Ak je prírodné drevo nad váš rámec rozpočtu alebo sa chcete vyhnúť náročnej starostlivosti a ošetrovaniu, stavte na kvalitnú imitáciu. Materiály podobné drevu dokonale napodobňujú prírodnú surovinu a ich každodenná údržba je menej náročná.

Ďalším materiálom, ktorý sa bude dobre hodiť do kúpeľne, v štýle Bali, je kameň. Drsná štruktúra sa dá zladiť s hladkým drevom alebo - jednoducho - so svetlými stenami a nábytkom. Skvelé riešenie pre tých, ktorí obľubujú strohé a úsporné povrchové úpravy.

Okrem dreva a kameňa sú na zvýraznenie atmosféry kúpeľne v štýle Bali ideálne aj jemnejšie textúry:

  • bambus
  • ratan
  • prútie
  • morská tráva
  • juta
  • ľan
  • keramika

Z prvých troch môžete mať nábytok, pričom z ďalších - inšpiratívne doplnky a na dotyk príjemné textílie.

Kúpeľňový nábytok v štýle Bali

Interiéry inšpirované štýlom Bali sa môžu líšiť od skromnejších povrchových úprav, ktoré majú nádych minimalizmu, až po tie, ktoré okúzľujú bohatou exotikou. Ich spoločným menovateľom je ľahký, ažúrový nábytok, ktorý by sa mal objaviť ako obligátny prvok výzdoby. Rovnako dobre môže predstavovať menšinu nábytku. Na vytvorenie klímy exotickej "Bali" totiž stačí komfortná ažúrová komoda, jedna alebo dve prútené kúpeľňové skrinky alebo dokonca tkaná paravánová zástena, ktorá jemne oddeľuje priestor vane od zvyšku kúpeľne.

Príslušenstvo kúpeľne v štýle Bali

A čo ostatné vybavenia kúpeľne? Bali atmosféra pritom nemá pevne vymedzené hranice, ale - vzhľadom na pohodlie a komfort - je najlepšie zvoliť príslušenstvo s oblými líniami a elegantnými tvarmi, čo vytvára dojem útulnosti, exotického tepla a zážitkov relaxu. A samozrejme má to aj praktický rozmer - v jednoduchosti udržania v čistote.

Pokiaľ disponujete väčšou kúpeľňou, pohodlná voľne stojaca vaňa je nevyhnutnosťou. Kúpeľ s voňavými olejmi v okvetných lístkoch čerstvých kvetov je jedným z charakteristických voňavých znakov a lahodiacim zmysly skvostom balijských kúpeľov. Preto sa oplatí preniesť si ho aj k vám domov.

Nedá sa využiť voľne stojaca vaňa? Vyberte si klasickú nástennú vaňu alebo pohodlnú sprchu bez sprchovej vaničky. Komfortný sprchovací kút alebo tradične uzavretý model, priezračnými sklenenými panelmi, opticky zväčšia priestor a dodajú kúpeľni požadovanú vzdušnosť. O presvetlenie a decentnosť sa postarajú aj závesné modely WC a bidetov, ako aj hladké kúpeľňové umývadlá s mierne zaoblenými hranami.

Nezabudnite, že štýl Bali nie je len o zaujímavom dizajne, ale aj o dlhodobej udržateľnosti. Pri výbere batérie sa uistite, že šetrí elektrickú energiu a vodu. Vaňová alebo sprchová batéria s termostatom alebo perlátorom, bezdotykové spínače, WC misa s obmedzovačom prietoku vody sú len niektoré z dostupných riešení, ktoré sú šetrnejšie k životnému prostrediu a majú priaznivý účinok na peňaženku.

Doplnky na navodenie atmosféry Bali

Pre balijské interiéry sú charakteristické štýlové doplnky, ktoré umne spájajú exotiku s duchovnom. Ak chcete tento štýl stvárniť vo vlastnej kúpeľni, v prvom rade sa uistite, že máte správne množstvo rastlín. Bez nich nebude interiér na Bali úplný.
Aké kvety si vybrať do kúpeľne? Určite také, ktoré statočne odolávajú špecifickej mikroklíme miestnosti. Musia mať rady teplo, vlhkosť a musia sa uspokojiť s obmedzeným svetlom (ak má vaša kúpeľňa málo okien alebo žiadne). Nepochybnou voľbou preto budú: zamioculcas, antúrie, krídlatky, paprade, ale aj serpentíny, brečtany alebo palmy.

Okrem rastlín môžu byť súčasťou kúpeľne v štýle Bali aj:

  • tkané koše na doplnky
  • prútené koše na bielizeň
  • drevené alebo keramické držiaky na kadidlo a sviečky
  • kamienky a mušle prinesené z exotických ciest
  • figúrky Budhu
  • mäkké koberce z juty, vlny alebo bavlny

Možností je veľa, ale nezabudnite, že kľúčom k efektívnej úprave interiéru je striedmosť. Kúpeľňa by mala byť predovšetkým pohodlná na používanie, prehľadná a funkčná. Nadbytok pomôcok a dekorácií môže byť preťažujúci a narúša tak dosiahnutie požadovaného efektu harmónie.

Na záver je potrebné zvoliť osvetlenie kúpeľne. Vyberte si ľahké, ažúrové tienidlá, štýlové kovové svietidlá alebo nenápadné bodové svetlá. Osvetlenie by malo zdôrazniť upokojujúci charakter interiéru a vytvoriť správnu intimitu.