Drezové batérie

Stojanková batéria, nástenná alebo podomietková kuchynská batéria? Podľa čoho si vybrať najlepší model? Na čo si treba dať pozor pred nákupom? A na čo sa zamerať? Aké kritérium je rozhodujúce?

Kuchynská batéria by mala nielen dobre vyzerať, ale predovšetkým by mala byť trvanlivá, odolná voči prípadnému poškodeniu a pohodlná počas používania. Zároveň by mala prispievať k ochrane životného prostredia a znižovať náklady na vodu. Ako si teda vybrať ten správny model? Čomu by ste mali pred kúpou venovať pozornosť? Poradíme vám.


Čo treba mať na pamäti pri výbere kuchynskej batérie?

  1. Pri kuchynských batériách neexistuje nijaký univerzálny model, ktorý by dokonale fungoval pre všetky druhy kuchýň. Výber sa musí riadiť predovšetkým osobnými potrebami a požiadavkami, ako aj dizajnovými možnosťami (napr. batéria namontovaná pod oknom by mala mať sklopný mechanizmus, zatiaľ čo batéria stojaca na kuchynskom ostrove už nemusí). Pred kúpou konkrétneho modelu si položte otázku, či stačí, aby batéria dobre fungovala, alebo by mala plniť aj množstvo ďalších úloh, napríklad čistiť vodu, znižovať spotrebu vody alebo minimalizovať náklady na energiu. Keď budete poznať odpovede na tieto otázky, ľahšie a rýchlejšie urobíte správne rozhodnutie o kúpe.
  2. Kuchynská batéria musí byť prispôsobená konkrétnemu modelu drezu. Nesprávna veľkosť môže rozhodne zhoršiť náš komfort pri používaní drezu. Príklad? Príliš nízka batéria znemožní pohodlné umývanie väčšieho riadu, zatiaľ čo príliš dlhé výtokové rameno spôsobí, že voda bude striekať po pracovnej doske namiesto toho, aby stekala na dno drezu.
  3. Kuchynská batéria by mala byť pevná, ale zároveň jednoduchá a ľahko ovládateľná. Preto je dôležitý materiál, z ktorého je vyrobená, ako aj ovládací mechanizmus a povrchová úprava, ktorá ju pokrýva. Pri výbere konkrétneho modelu zariadenia sa uistite, že tieto jednotlivé komponenty sú bezchybné.
  4. Kuchynská batéria by mala pekne ladiť s estetikou interiéru. Hoci to nie je najdôležitejší aspekt, je dobré, aby konkrétny model okrem úžitkovej funkcie plnil aj estetickú funkciu a bol príjemný na pohľad. Prispôsobte farbu a tvar batérie dizajnu interiéru, aby bolo celé zariadenie jednotné a vzájomne harmonicky ladilo.
    Dôležité: Ak si ceníte jednoduché riešenia, môžete si namiesto dvoch samostatných zariadení (drez a batéria) vybrať drez s batériou. Výber je o niečo menší, ale máte istotu, že všetko spolu dobre ladí.

Kuchynské batérie - rozdelenie podľa spôsobu inštalácie

Jedným z hlavných bodov, ktoré je potrebné zvážiť pred kúpou batérie do kuchyne, je spôsob inštalácie. S ohľadom na toto kritérium si môžeme vybrať stojankovú, nástennú alebo podomietkovú kuchynskú batériu. Pozrime sa na silné a slabé stránky každej z nich.

  • Stojanková batéria pre kuchyňu

Ide o najobľúbenejší a najlepšie zastúpený model kuchynskej batérie. Možno ho jednoducho nainštalovať na okraj drezu alebo na pracovnú dosku (do špeciálne pripraveného otvoru). Podstatné je, že veľkosť batérie je univerzálna a štandardizovaná takže výmena na iný model nie je žiadnym problémom.

Stojankové batérie výborne ladia so všetkými štýlmi interiéru - sú ideálne do tradičných ale aj moderných kuchýň.

 

  • Nástenná kuchynská batéria

Klasický model batérie, ktorý je pripojený priamo k prívodu vody umiestnenej v stene. Vzhľadom na pomerne komplikovanú inštaláciu (je potrebné veľmi presné nasadenie na konce potrubia) a masívny vzhľad celej batérie pôsobí na pomerný pokles popularity tohto modelu.

Po nástennej batérii sa oplatí siahnuť vtedy, ak ste sa rozhodli vymeniť rovnakú batériu za novšiu verziu bez toho, aby ste museli previesť renováciu inštalácie. V našom sortimente ľahko nájdete modely, ktoré sa hodia do tradične zariadených ako aj moderných kuchýň.

 

  • Podomietková  kuchynská batéria

Ide o veľmi diskrétny a zároveň elegantný model batérie, ktorý oceníte v... kúpeľni! V kuchyni sa objavuje pomerne zriedkavo, ale jej popularita pomaly rastie. Stojí za zváženie, ak si ceníte minimalizmus alebo chcete zdôrazniť moderný charakter interiéru a dodať mu univerzálnosť/ výnimočnosť.

Podomietkové kuchynské batérie sú riešením, ktoré je nielen veľmi estetické, ale aj pohodlné. Ušetria veľa miesta v kuchyni, takže sa môžu dobre uplatniť napríklad v mini-kuchyni v obytnom apartmáne ale zároveň aj v situácii ak si vážite štýl v ktorom priestor a harmónia sú na prvom mieste. Vďaka ohraničenému priestoru sa ľahko udržiavajú v čistote.

Nevýhodou podomietkovej batérie je náročná inštalácia, ktorá si vyžaduje vyvŕtanie dostatočného otvoru v stene - všetky montážne komponenty sa tu musia ukryť. Viditeľné zostávajú len dve časti - výtokové rameno a ovládacia páka. Inštalácia takejto batérie sa preto musí naplánovať v dostatočnom predstihu, ešte pred položením obkladov, nábytkovej dosky alebo inej ochrannej krytiny.

 

Kuchynské batérie - rozdelenie podľa typu prevádzky

Ďalšou otázkou, ktorú je potrebné zvážiť pred kúpou kuchynskej batérie, je spôsob distribúcie vody. To, či sa batéria aktivuje jednou pákou alebo dvoma kohútikmi, prípadne či sa zapína bezdotykovo, ovplyvňuje nielen pohodlie používania drezu, ale premieta sa aj do nákladov na spotrebu vody.

  • Jednopáková kuchynská batéria

Tento typ kuchynskej batérie so spoločným zmiešavačom pre teplú a studenú vodu je jednou z najpohodlnejších možností na trhu. Sila prúdu a požadovaná teplota vody sa nastavujú intuitívne pomocou páky. Jednopáková batéria je ideálnym riešením, ak nemáte umývačku riadu a riad umývate ručne.

Dôležité je, že táto batéria ušetrí až o 30 % viac vody ako dvojpákový batéria. Často je tiež vybavená ďalšími funkciami, ktoré zvyšujú komfort a šetria ďalšie peniaze.

 

  • Dvojpáková kuchynská batéria

Tento model batérie má dve samostatné batérie na teplú a spodnú vodu. Aby ste dosiahli optimálnu teplotu, musíte manévrovať s oboma kohútikmi, čo môže byť trochu ťažkopádne a vedie k veľkému plytvaniu vodou. A to sa následne premieta do vyšších účtov. 

Nespornou výhodou dvojpákových batérií je ich konzervatívny dizajn. Takýto model bude dobrou voľbou v kuchyni inšpirovanej retro štýlom, kde je ručné umývanie riadu zriedkavé.

 

  • Elektronická kuchynská batéria

Ide o najhygienickejšiu a najúspornejšiu možnosť, hoci v kuchyni nie je až tak doceňovaná ako v kúpeľni. Táto batéria nevyžaduje od používateľa žiadne zložité manévre. Stačí, ak položíte ruku pod výlevku a senzor automaticky spustí prúd vody. Keď ruku oddialite, voda prestane tiecť.  

Elektronická batéria je dobrou voľbou, ak chcete znížiť výdavky a dbať o životné prostredie. Podľa štatistík tento model ušetrí až dvakrát viac vody ako tradičná batéria (s kohútikmi)! Teplotu vody tu ľahko nastavíte pomocou páčky alebo príslušných tlačidiel.

Väčšina "inteligentných" kuchynských batérií kombinuje moderné a tradičné riešenia. Vodu možno aktivovať bez dotyku, alebo pomocou páčky, alebo dotykom korpusu či výtoku. V takýchto modeloch má voda zvyčajne časovaný prietok - štandardne 6 až 15 sekúnd. Po uplynutí tohto času sa automaticky vypne (nastavenie sa však dá jednoducho zmeniť).

Dôležité rameno výtoku 

Na komfort používania kuchynskej batérie má významný vplyv aj rameno výtoku, teda rúrka, z ktorej sa vylieva voda. Oplatí sa ho vyberať podľa úloh, ktoré v kuchyni zvyčajne vykonávate. 

Môžete si vybrať medz: 

  • Kuchynská batéria s pevným ramenom výtoku

Štandardný model zameraný skôr pre kuchyne, ktoré sa používajú celkom príležitostne. Pevné rameno výtoku sťažuje dôkladné umývanie a oplachovanie drezu. Môže byť navyše nepraktický, ak drez používate počas prípravy jedla (napr. pri cedení cestovín alebo zemiakov).

  • Kuchynská batéria s otočným ramenom výtoku

Je veľmi praktická a žiadaná do bežne používanej kuchyne. Dá sa ľubovoľne otáčať a nastavovať podľa aktuálnych potrieb. V prípade, že máte dvojkomorový drez, je nenahraditeľná.

  • Kuchynská batéria so sklopným ramenom (známa aj ako podokenná batéria)

Je užitočná, ak je drez umiestnený pod oknom, ktoré je niekedy potrebné otvoriť doširoka (napr. na jeho čistenie alebo na vetranie kuchyne). Rameno výtoku sa dá ľahko vybrať alebo sklopiť tak, aby sa nezachytávalo o rám.

  • Kuchynská batéria s vysúvateľným ramenom

Veľmi praktický model s výtokom, ktorý možno v prípade potreby predĺžiť (až do 150 cm). Užitočné, v prípade, že potrebujete bez problémov umyť väčší riad alebo naliať vodu do veľkého hrnca.

  • Kuchynská batéria s ramenom výtoku v tvare písmena F

Špičková batéria vo svojej triede. Dobre funguje s plytkými drezmi (hĺbka cca 15 cm). Umožňuje pohodlné umývanie aj väčších hrncov.

  • Kuchynská batéria s ramenom výtoku v tvare písmena U 

Aj tento model bude dobre fungovať s pomerne plytkými drezmi (16-18 cm), ale vzhľadom k tomu, že sa oproti predchádzajúcemu modelu viac nahýna nad drez, môže to do istej miery obmedzovať manévrovací priestor.

  • Kuchynská batéria s elastickým ramenom výtoku

Je veľmi pohodlná a praktická. Ohýba sa v každom smere a umožňuje bez akýchkoľvek problémov umývať všetky druhy riadu a dosiahnete do každého rohu drezu.

Typy povrchovej úpravy kuchynských batérií

Kuchynská batéria je vystavená vysokému riziku poškodenia, náhodných úderov a neustáleho kontaktu so znečistenými rukami. Preto sa oplatí venovať chvíľu aj voľbe správneho materiálu ktorý bude pokrývať jej povrch. V tejto kategórii sú najobľúbenejšie:

  • Kuchynské batérie chrómované (kovové)

Obvyklý výber používateľov. Sú odolné, trvanlivé a univerzálne. Skvele sa hodia ku všetkým štýlom kuchynských súprav. Dodávajú sa štandardne v lesklej alebo matnej povrchovej úprave. Lesklé batérie sú nápadnejšie, ale na ich povrchu sa častejšie objavujú škvrny od vody a umývacích prostriedkov či odtlačky rúk.

  • Granitové kuchynské batérie

Na rozdiel od toho, čo naznačuje ich názov, nie sú zvyčajne vyrobené zo granitu, ale iba vzhľadom pripomínajú jeho štruktúru. Sú odolné voči poškodeniu a poškriabaniu a navyše ich povrchová úprava je odolná voči škvrnám a odtlačkom prstov. V interiéri zariadenom v minimalistickom a industriálnom štýle vyzerajú veľmi esteticky a dôstojne spolu so granitovým drezom a doplnkami.

  • Keramická kuchynská batéria

Patrí k najtrvácnejším a najodolnejším voči rôznym druhom poškodenia. Ak chcete dlhodobé riešenie, tento typ bude pre vás tou správnou voľbou.

Kuchynské batérie - ďalšie funkcie a výhody

Kuchynské batérie môžu byť jednoduché alebo vybavené množstvom doplnkových funkcií, ako je napríklad vstavaná nádobka na saponát, elektronická regulácia teploty alebo LED osvetlenie, ktoré informuje o teplote vody a zabezpečuje tak ochranu pred obarením (v závislosti od teploty vody svieti koncovka ramena výtoku červeno, zeleno alebo modro).

Osobitnú pozornosť si zaslúži dvoj funkčná vodná filtračná batéria. Vďaka inovatívnemu systému, ktorý sa skladá z uhlíkového zásobníka a filtra, odstraňuje všetky nečistoty, ktoré voda absorbuje pri prúdení vodovodným potrubím. Ak neochotne pijete vodu z vodovodu, táto možnosť by mohla byť pre vás ideálna. Dôležité je, že celý systém je kompaktný a priestorovo sa bez problémov zmestí do skrinky pod umývadlom.

Vodovodné batérie do kuchyne a úspora vody

Voda sa pomaly ale isto stáva nedostatkovou komoditou Ceny za vodu rastú v astronomickom tempe. Preto je nanajvýš vhodné ale aj múdre a priezrieravé  zaplánovať  kúpu kuchynskej batérie, ktorá má takúto funkciu šetrenia energia a peňazí.

  • Predovšetkým stojí za to vybrať si model vybavený keramickou hlavicou - je odolná a neprepúšťa ako tesniaca hlavica.
  • Dobrou voľbou je zmiešavacia batéria s termostatom, ktorá nám umožňuje udržiavať konštantnú (nami nastavenú) teplotu vody. Vďaka tomu nemusíme pri každom použití umývadla dlho manévrovať okolo kohútikov a zbytočne púšťať vodu, snažiac sa nastaviť optimálnu teplotu. V tomto prípade šetríme vodu aj energiu, takže výhody sú dvojnásobné. Podobné výhody má aj batéria s prietokovým ohrievačom. Tu môžeme dosiahnuť teplotu na bod varu bez toho, aby sme museli vodu dodatočne ohrievať.
  • Veľmi úsporné sú batérie vybavené režimom „Eko“, ktorý obmedzuje maximálny prietok vody, napr. na 5-7 litrov za minútu. Tento režim sa zvyčajne aktivuje špeciálnym tlačidlom umiestneným na bočnej alebo na zadnej strane batérie.

Ak Vás zaujíma ten najjednoduchší model batérie, je dobré dokúpiť perlátor , čiže neveľké sitko ktoré sa nakladá na výlevku. Jemné prevzdušňuje vodu a spôsobuje jej menšiu spotrebu ( priemerne od 15 až do 60 %!).