Kúpeľňa s vaňou a sprchovacím kútom

Sú ľudia, ktorí obľubujú rýchle sprchy, a aj takí, ktorí majú radi dlhé kúpele. Ale čo ak chcete mať v kúpeľni vaňu a zároveň aj sprchu? Ako ich zakomponovať do miestnosti? Aké riešenia možno použiť, aby kúpeľňa s vaňou a sprchovacím kútom bola funkčná a estetická?


Kúpeľňa so sprchou a vaňou - ako si ju zariadiť?

Voľba medzi vaňou a sprchou je pre mnohých ľudí veľmi ťažká. Niekedy sa majitelia domov v tejto otázke nezhodnú. Sprcha umožňuje rýchle umývanie a šetrí vodu. Je osviežujúca a pohodlná pre starších ľudí a osoby so zdravotným postihnutím. Na druhej strane vaňa je miestom relaxu a oddychu. Umožňuje uvoľniť sa po náročnom dni. Zároveň je funkčnejšia, ak máte malé deti. A navyše sa ľahšie čistí ako sprchovací kút plný zákutí a výklenkov.

Ak nie je možné nájsť kompromis medzi sprchovacím kútom a vaňou, pokúste sa do kúpeľne umiestniť obidve zariadenia. Pritom však musíte zvážiť, či kúpeľňa bude naďalej funkčná a prístup ku všetkým spotrebičom bude bez prekážok. Rovnako musí byť bez prekážok aj prístup k vani a sprchovému kútu. Na tento účel by sa mala miestnosť pred plánovaním dôkladne zmerať. V prázdnej kúpeľni je dobré najprv nalepiť na obkladačky maliarsku pásku ako obrys jednotlivých spotrebičov, ktoré budú stáť na zemi, a skontrolovať, či sa môžeme voľne otočiť a či sa všade dostaneme bez prekážok.

Aby maximálne využiť priestor a získať tak miesto pre sprchu a vaňu, niektoré spotrebiče ako napríklad práčka a elektrická sušička, je možné umiestniť vertikálne - teda jeden nad druhým. Dobrý nápad je zvoliť police a nástenné skrinky, namiesto stojacich skriniek a staviť na oblé povrchové úpravy. Zaoblené umývadlo a skrinky bez hrán - takto získame ďalšie centimetre priestoru a budeme sa môcť ľahšie pohybovať v kúpeľni (bez obáv, že sa zachytíme o hranu).

Oplatí sa staviť na ažúrové povrchy a otvorené police, ktoré dodajú zariadeniu ľahkosť. Tým bude priestor opticky menej preplnený a teda aj menej zaťažujúci.

Projektovanie kúpeľne s vaňou a sprchovacím kútom - praktické rady

Ak nie je možné nájsť kompromis medzi vaňou a sprchovacím kútom, ale kúpeľňa je príliš malá pre dva spotrebiče, vždy si môžete vybrať vaňu so sprchovacou funkciou. Je to skvelý kompromis.

Ak je v miestnosti možnosť umiestniť oba spotrebiče, naplánujte ich usporiadanie pozdĺž jednej steny. Taktiež si vyberte sprchovací kút bez sprchovej vaničky - tá by len narušila čistý dizajn kúpeľne. Okrem toho, absencia sprchovej vaničky uľahčí používanie sprchy staršej osobe alebo aj Vám, v prípade úrazu. Aby sprchovací kút ešte viac splynul s pozadím a nerušil dizajn, môžete sa takmer úplne zaobísť bez rámu konštrukcie (použite len sklo pri stene). Odporúča sa tiež upustiť od textilného sprchového závesu alebo matných či dekorovaných sprchových dverí v prospech číreho skla alebo plexiskla. Vytvorí sa tak dojem väčšieho priestoru, hoci samozrejme poskytne menej súkromia a kým jeden člen domácnosti používa sprchu, ostatní do kúpeľne pravdepodobne nevstúpia.

Aj v prípade malých kúpeľní je potrebné maximálne využiť priestor - prirodzené výklenky alebo šikmé plochy nesmú zostať nevyužité. Na šikmú stenu možno umiestniť zrkadlové umývadlo alebo skrinku. Na druhej strane je výklenok ideálnym miestom pre sprchovací kút.

Malý priestor si tiež vynucuje použitie multifunkčných spotrebičov - namiesto práčky a elektrickej sušičky preto zvoľte možnosť práčka - sušička. Namiesto umývadla a ďalšej skrinky vedľa neho, zvoľte skrinku pod umývadlom, aby ste tak ušetrili miesto.

Okrem toho je dôležitý aj štýl dizajnu kúpeľne – buď pomôže opticky zväčšiť priestor a dodať mu ľahkosť, alebo naopak, môže interiér zahltiť až do krajnosti. Čím je miestnosť menšia, tým minimalistickejšie by malo byť jej vybavenie. Vyhnite sa štýlom, ako sú zdobené glamour alebo doplnky v štýle boho, pretože môžu v stiesnenej kúpeľni vytvárať dojem neporiadku. Rozhodne lepší bude:

  • industriálny štýl - jednoduchý, ale s charakterom,
  • škandinávsky štýl - presvetlený a otvárajúci priestor,
  • newyorský štýl - ozdobný, ale zdržanlivý.

Vyhnite sa tiež tmavým farbám a prehnaným dekoráciám. Čím viac vybavenia s príslušenstva, tým jednoduchšie a uniformnejšie by mali byť samotné obklady a doplnky, aby sa zachovala čistota tvaru a prehľadnosť.

Aké osvetlenie je vhodné do kúpeľne s vaňou a sprchovacím kútom?

Osvetlenie môže výrazne zmeniť našu predstavu o priestore. Predovšetkým platí, že čím menej je interiér osvetlený, tým stiesnenejšie pôsobí. Kúpeľne s prístupom prirodzeného slnečného svetla vždy pôsobia vzdušnejšie a priestrannejšie, no pre kvalitné osvetlenie nemusíte mať v kúpeľni okno.

  • Pre optické zväčšenie interiéru - použite studenú svetlú farbu. Chladné svetlo je bližšie prirodzenému svetlu a podporuje koncentráciu. Uľahčí ranné prebúdzanie a zároveň bude užitočné pri precíznych úkonoch, ako líčenie, holenie a štylizácia.
  • Na osvetlenie použite viacero svetelných bodov - okrem horného osvetlenia v strede kúpeľne (tu môžete použiť závesné svietidlá alebo stropné svietidlá) sa postarajte o dobré osvetlenie zrkadla. Skvele tu vyniknú nástenné lampy, závesné svietidlá alebo LED spoty.
  • Osvetlite vaňu a sprchovací kút - v sprche môžete použiť špeciálne sprchové svetlá na strope. Z druhej strany, pokúste sa vytvoriť viac svetelných bodov v okolí vane. Skvelým nápadom je dať si okolo vane vonné sviečky, ktoré spríjemnia kúpanie a vytvoria tú správnu atmosféru.
  • Rozhodnite sa pre podlahové osvetlenie - nielenže dodá zariadeniu ľahkosť, ale je aj praktické, pretože v noci, keď sme rozospatí, dobre osvetlí priestor podlahy a pomôže v orientácii, aby sme o nič nezakopli.

Malá kúpeľňa s vaňou a sprchovacím kútom - čo všetko je potrebné vedieť?

Projekty kúpeľní s vaňou a sprchovacím kútom by sme mali začať dobrým a podrobným plánom, ktorý Vám pomôže pri vytváraní funkčnej miestnosti. Okrem multifunkčných spotrebičov je dôležité zvoliť také, ktoré majú svetlú farbu alebo stoja na nožičkách (skrinky na nožičkách s voľným priestorom a nie až po zem). Dodajú interiéru ľahkosť a opticky ho zväčša, keďže podlahová plocha bude viac viditeľná.

Udržiavanie poriadku a čistoty ovplyvní aj naše vnímanie priestoru, preto je dôležité vybrať si také skrinky, ktoré pomôžu ukryť všetku kozmetiku, prášky a čistiace prostriedky, ale zároveň ich budete mať stále po ruke (prístup do skriniek nesmie byť sťažený). Tekuté mydlá, sprchové gély a šampóny, ktoré musia byť na vrchu, je vhodné preliať do štylisticky podobných fliaš. To dodá interiéru šmrnc a eleganciu, pričom to zároveň uľahčuje udržanie súladu.

Veľká kúpeľňa s vaňou a sprchovacím kútom

Vo veľkých kúpeľniach je oveľa väčší manévrovací priestor, pokiaľ ide o dizajn. Štýl môže byť odvážnejší a menej minimalistický, napr. eklektický boho, orientálny alebo retro, či dokonca glamour. Drevo je vhodným materiálom na použitie v takomto interiéri, pretože ho oteplí a dodá mu nádych noblesy. Musí však byť, samozrejme, správne ošetrené.

Pre tento typ kúpeľne sú ideálne riešenia, ako sú sprchovacie kúty a klasické voľne stojace vane. Zaujímavým riešením je aj prepojenie modernej, voľne stojacej vane, ktorá je ústredným bodom kúpeľne, a sprchového kúta bez vaničky, samozrejme s čírou stenou.

Podkrovná kúpeľňa s vaňou a sprchovacím kútom - nápady na projektovanie

Návrh takejto kúpeľne môže byť náročný kvôli skoseným stenám a výklenkom. Prvý z nich však môžete využiť na vytvorenie vstavaného priestoru zo skriniek a druhý bude prirodzenou voľbou pre umiestnenie sprchovacieho kúta (za predpokladu, že je dostatočne veľký). Môžete ho umiestniť aj na stenu, kde sa nachádzajú vchodové dvere.

Voľne stojaca vaňa s podlahovou batériou môže byť namontovaná aj na skosenej ploche. Nemontujte však umývadlo pod šikmú plochu, pretože by to sťažilo umývanie vo vzpriamenej polohe. Doska skrinky pri umývadle sa však môže vhodne predĺžiť, aby dosahovala na šikmú stenu.